Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε το Σάββατο τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι παίζουν «επικίνδυνο παιχνίδι» με την οικονομία της χώρας προετοιμαζόμενος για μια νέα μάχη όσον αφορά το εθνικό ανώτατο όριο του χρέους.


«Εάν το Κογκρέσο αρνείται να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους, οι συνέπειες για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα σε ραδιοφωνικό και διαδικτυακό μήνυμά του.

Ο Ομπάμα υπενθύμισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ «υπέφερε» όταν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συγκρούστηκαν για το αμερικανικό δημόσιο χρέος το 2011, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

«Οι οικογένειές μας και τις επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι και πάλι» πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφθασαν το νόμιμο όριο δανεισμού τους, τα 16,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα. Τώρα, το Κογκρέσο έχει περίπου δύο μήνες για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες δανεισμού στο Δημόσιο ειδάλλως θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στις υποχρεώσεις της.

Μια δικομματική συμφωνία για το λεγόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα του ανώτατου ορίου του χρέους.