Είναι ένα από τα πλέον φημισμένα πλοία των ΗΠΑ. Το καμάρι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που πήρε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα και υποστήριξε τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αποσύρθηκε μετά από 51 χρόνια παρουσίες στις θάλασσες του κόσμου. Το Enterprise ήταν το αρχαιότερο εν ενεργεία πλοίο των ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολεμικό σκάφος.


Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1960. Επρόκειτο να είναι το πρώτο από έξι αεροπλανοφόρα αλλά λόγω του μεγάλου κόστους, η κατασκευή των υπολοίπων ακυρώθηκε. Κατασκευάστηκε με πλάνο 25ετούς υπηρεσίας, αλλά με τις συνεχείς εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η «ζωή» του παρατάθηκε για άλλα 25 χρόνια.

Στο Enterprise υπηρετούσαν, ανά πάσα στιγμή, 4.600 άνθρωποι και μπορούσε να μεταφέρει έως και 73 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα ο «Τύπος της Κυριακής», ήταν το πρώτο πυρηνoκίνητο πλοίο των ΗΠΑ, γεγονός που του έδινε την δυνατότητα να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και να μένει στη θάλασσα για πολύ καιρό χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό. Ήταν επίσης το πρώτο πλοίο που έφερε περισσότερους από δύο πυρηνικούς κινητήρες, συγκεκριμένα οκτώ.

Η πρώτη του αποστολή ήταν στην Κούβα, την εποχή της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων. Από τότε βρέθηκε σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις όπου υπήρξε αμερικανική εμπλοκή, ενώ θα μείνει και στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς αποτέλεσε το σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας «Top Gun», η οποία ανέδειξε τον Tom Cruise.