Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα αυτό που περιέγραψε ως ειρηνευτικό σχέδιο, ζητώντας την διεξαγωγή μίας συνόδου συμφιλίωσης με "εκείνους που δεν έχουν προδώσει τη Συρία" και στη συνέχεια τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την χορήγηση αμνηστίας.

"Το πρώτο στάδιο μίας πολιτικής λύσης θα απαιτούσε οι γειτονικές δυνάμεις να σταματήσουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν (την αντιπολίτευση), να τερματιστούν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και να ελέγχονται τα σύνορα", είπε σε διάγγελμά του που εκφώνησε στο κέντρο της Δαμασκού--η πρώτη δημόσια ομιλία του εδώ και μήνες.

Αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς ο πρόεδρος είπε: "Δεν θα κάνουμε διάλογο με μία μαριονέτα που κατασκεύασε η Δύση".

Ο σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αντάρτες που επιχειρούν να τον ανατρέψουν υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις και διεξάγουν έναν "εξωτερικό πόλεμο" κατά της Συρίας.

"Αυτοί είναι οι εχθροί του λαού, οι εχθροί του Θεού. Τελικά κατέφυγαν στην τρομοκρατία για να τρομοκρατήσουν τον λαό. Το αποκαλούν επανάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με επανάσταση. Μία επανάσταση χρειάζεται διανοητές. Αυτοί είναι μία ομάδα από εγκληματίες", είπε ο Άσαντ για τους αντάρτες στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ευχαρίστησε την Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν για την στήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του.

Απορρίπτει η αντιπολίτευση την πρόταση

Η αντιπολίτευση στη Συρία απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση λέγοντας ότι αυτή αποσκοπεί στο να καταστρέψει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

"Ο Άσαντ απλώς θέλησε, με την πρότασή του, να κόψει τον δρόμο προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από την προσεχή αμερικανο-ρωσική σύνοδο με τον (μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Λακχντάρ) Μπραχίμι και την οποία η αντιπολίτευση δεν θα δεχτεί εκτός αν εγκαταλείψει την εξουσία εκείνος και το καθεστώς του", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συμμαχίας, Ουαλίντ Μπούνι.