Σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό αναβρασμό βρίσκεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, στους κόλπους της «κυβερνώσας» τουρκοκυπριακής δεξιάς παράταξης λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, μετά την «δικαστική» απόφαση, με την οποία έγινε αποδεκτή η προσφυγή του κ. Αχμέτ Κιασίφ, πολιτικού αντίπαλου του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ στον αγώνα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP).

Σύμφωνα με τους «δικαστές», το «κυβερνών» κόμμα πρέπει να προχωρήσει άμεσα -εντός δεκαημέρου- στη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του, γιατί τον Οκτώβριο ο Κιουτσιούκ δεν συγκέντρωσε 50+1% των ψήφων στο συνέδριο του κόμματος.

 

Ο Ιρσέν Κιουτσούκ θα πρέπει τώρα να αναμετρηθεί εκ νέου με τον Αχμέτ Κιασίφ, συνεργάτη του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για την προεδρία του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Σε περίπτωση που χάσει την προεδρία του κόμματος χάνει αμέσως και την «πρωθυπουργία».

 

Η απόφαση του «δικαστηρίου», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, συνέπεσε με τη διαδικασία λήψης σημαντικών πρωτοβουλιών, εκ μέρους του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ, για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού μετώπου, το οποίο στρέφεται κατά του Αχμέτ Κιασίφ και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Κιουτσούκ εξασφάλισε την επιστροφή τριών σημαντικών στελεχών της τουρκοκυπριακής δεξιάς στο «κυβερνών» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP), τα οποία εδώ και μια δεκαετία βρίσκονται σε «κατάσταση πολέμου» με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

 

Ήδη, «βουλευτές» και στελέχη του UBP έχουν κινητοποιήσει κομματικούς μηχανισμούς με στόχο την αναχαίτιση της νέας κίνησης του Κιουτσούκ. Κατά την άποψη τους, η ηγεσία του Κιουτσούκ είναι παράνομη και δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν το μέλλον του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκοκυπριακής δεξιάς.

 

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και αναλυτές, σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», αναμένουν νέα κίνηση του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ, οποία θα αποσκοπεί στη δημιουργία «κυβέρνησης συνασπισμού», της οποίας θα ηγείται ο ίδιος και στην οποία θα συμμετέχουν ένα ή περισσότερα κόμματα της τουρκοκυπριακής αριστεράς. Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο πρώην συνεργάτης του Έρογλου, Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος, δήλωσε ότι η νέα «συγκυβέρνηση» βρίσκεται ήδη στα σκαριά.