Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πληροφορικής Google Έρικ Σμιτ έφθασαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ μέσω Κίνας, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Μια αμερικανική αντιπροσωπεία της Google υπό την ηγεσία του πρώην κυβερνήτη [της πολιτείας] του Νέου Μεξικού έφθασε αεροπορικώς στην Πιονγκγιάνγκ», ανέφερε το πρακτορείο.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του ο πρώην διπλωμάτης είχε πει μιλώντας προς τον Τύπο στο Πεκίνο ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολή, ανεξάρτητη από την αμερικανική κυβέρνηση», ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το ταξίδι αυτό.

Στις δηλώσεις του στο Πεκίνο, ο Ρίτσαρντσον είπε επίσης ότι η αντιπροσωπεία θα μείνει πιθανώς στην Πιονγκγιάνγκ δυόμισι ημέρες.

Ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη, που διετέλεσε επίσης κυβερνήτης του Νέου Μεξικού (νοτιοδυτικές ΗΠΑ) είναι εξοικειωμένος με τη Βόρεια Κορέα, καθώς έχει διαπραγματευτεί με τις αρχές της χώρας την απελευθέρωση πολλών Αμερικανών υπηκόων στην διάρκεια περίπου μιας εικοσαετίας.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο πρώην διπλωμάτης πρόκειται να θέσει σε αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας την υπόθεση ενός Αμερικανού κορεατικής καταγωγής Κένεθ Μπάε, που είχε συλληφθεί από τις αρχές της χώρας αυτής τον περασμένο μήνα.

Το State Department είχε εκφράσει την Πέμπτη σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι έγκυρη η επίσκεψη αυτή στη Βόρεια Κορέα: «ειλικρινά, δεν θεωρούμε ότι το χρονοδιάγραμμα (της επίσκεψης αυτής) είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό», είπε η εκπρόσωπός του Βικτόρια Νούλαντ.

Ο Ρίτσαρντσον πρόκειται να δώσει μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Πεκίνο για την αποστολή του, σύμφωνα με το γραφείο του.
TAGS