Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τα γραφεία κινεζικού φιλο-μεταρρυθμιστικού περιοδικού, το κύριο άρθρο του οποίου λογοκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές, σε μία σπάνια δημόσια εκδήλωση υποστήριξης της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα, σύμφωνα με ιστοσελίδες.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καντόνα μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το εβδομαδιαίο περιοδικό Nanfang Zhoumo (Επιθεώρηση του Νότου), πίσω από ένα πανό που έγραφε «Θέλουμε ελευθερία του Τύπου, σεβασμό του Συντάγματος και της δημοκρατίας».

Το Nanfang Zhoumo απηύθυνε με κύριο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε ως επιστολή προς τους αναγνώστες, στο πρώτο τεύχος της χρονιάς έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση Συντάγματος που θα αποτελεί πραγματική εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ένας υπεύθυνος Προπαγάνδας της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ αντικατέστησε στη συνέχεια το κύριο άρθρο με άλλο εξωραϊσμένο το οποίο υμνούσε τα επιτεύγματα του Κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους και πρώην συνεργάτες του περιοδικού.

Αυτή η ενέργεια λογοκρισίας προκάλεσε την αντίδραση μέρους των δημοσιογράφων του περιοδικού, οι οποίοι δημοσίευσαν δήλωση καταγγέλλοντας την επέμβαση των αρχών λογοκρισίας. Το κείμενο του επίμαχου άρθρου διαδόθηκε μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, παρά την απαγόρευσή του στο Ιντερνετ.

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός που εκδίδει το Nanfang Zhoumo έχει εδώ και χρόνια στην κατοχή του πολλά έντυπα που τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία.

Το κινεζικό Σύνταγμα περιλαμβάνει επί της αρχής εγγύηση των ελευθεριών της έκφρασης και του Τύπου, οι οποίες παραβιάζονται στην πράξη από το κουμμουνιστικό καθεστώς που θεωρεί τα μέσα ενημέρωσης «φωνή του Κόμματος».

Για το έτος 2011-2012, η Κίνα βρίσκεται 174η στη λίστα 179 χωρών που κατάρτισε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, στην οποία υποχώρησε κατά τις τρεις θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα 2010-2011.
TAGS