Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από σήμερα 7 Ιανουαρίου όλοι οι γιατροί στην Μοζαμβίκη, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εδώ και μήνες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τους. Η απεργία επρόκειτο να ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, αναβλήθηκε όμως μέχρι σήμερα λόγω των διαπραγματεύσεων του σωματείου των ιατρών με την κυβέρνηση.

Με την κίνηση τους αυτή μάλιστα αψηφούν την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, που απαγορεύει την απεργία για τους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας, όπως τόνισε και το Υπουργείο Υγείας της χώρας την Κυριακή.
 
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι γιατροί συμμετέχουν στην απεργία, αν και στην πρωτεύουσα Μαπούτο, «η κατάσταση στα νοσοκομεία φαίνεται φυσιολογική και οι βασικές υπηρεσίες λειτουργούν», σύμφωνα με το Al Jazzera.

Νωρίτερα, ο Ζόρζ Αρόζ, πρόεδρος του σωματείου των γιατρών, δήλωσε: «Από σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, όλοι οι γιατροί στην Μοζαμβίκη θα σταματήσουν την εργασία τους, αφού η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα τους για τους μισθούς, την στέγαση και το καταστατικό της εργασίας τους».

Τον περασμένο μήνα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν πως οι γιατροί ζητούσαν βασικό μισθό 3000 δολάρια το μήνα, την ώρα που η κυβέρνηση τους πρότεινε ποσά μεταξύ των 600 και των 1200 δολαρίων.

Την ίδια ώρα διεκδικούν τη στέγαση τους σε κατοικίες που ανήκουν στο κράτος, όπως συμβαίνει με τους ξένους συναδέλφους τους που εργάζονται στη χώρα. 

Μιλώντας την Κυριακή, ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρε Μαγκουέλε, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει πόρους ώστε να προσφέρει υψηλότερους μισθούς απ’ όσους λαμβάνουν οι γιατροί.

Να σημειωθεί πως στη Μοζαμβίκη εργάζονται 1200 ιατροί συνολικά στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, κάτι που σημαίνει πως καθένας απ’ αυτούς αντιστοιχεί σε 22.000 Μοζαμβικανούς.