Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν κατά 40% στην διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών συνεπεία των δυτικών κυρώσεων, παραδέχθηκε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Ροστάμ Γασεμί μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών την Κυριακή.

Ερωτηθείς χθες από την επιτροπή προϋπολογισμού της ιρανικής βουλής, ο Γασεμί παραδέχθηκε επίσης ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν 45% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής Γολάμ Ρεζά Κατέμπ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Δημόσια, οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν γενικά να υποβαθμίζουν τις συνέπειες του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει δυτικές κυβερνήσεις από τις αρχές του 2012 για να πιέσουν το Ιράν να αναστείλει το πιο επίμαχο μέρος του πυρηνικού του προγράμματος, και παραμένουν ιδιαίτερα αόριστες σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.

Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), οι ιρανικές εξαγωγές αργού είχαν μειωθεί σε περίπου 1 ως 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα τέλη του 2012, από τα 2,1 ως 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά την έναρξη της περασμένης χρονιάς.

Η εκτίμηση αυτή αντιστοιχεί σε μια μείωση της παραγωγής κατά 25% και πλέον, που έχει πέσει σε λιγότερα από 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το πιο χαμηλό επίπεδο μετά το τέλος του πολέμου Ιράν- Ιράκ, κατά την δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, το Ιράν δεν ήταν περί τα τέλη του Νοεμβρίου παρά η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού στις τάξεις του, πέφτοντας κάτω από το Ιράκ -που βρέθηκε στην δεύτερη θέση, μετά τη Σαουδική Αραβία- αλλά και το Κουβέιτ.

TAGS