Ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βορείου Ιρλανδίας επιβεβαίωσε ότι κορυφαία στελέχη παραστρατιωτικής οργάνωσης των Ενωτικών, που υποστηρίζουν την υπαγωγή της χώρας στο στέμμα, έχουν ανάμιξη στο συντονισμό των παρατεταμένων επεισοδίων στο Μπέλφαστ.

Τα επεισόδια έχουν αρχίσει από τις 3 Δεκεμβρίου, όταν το δημοτικό συμβούλιο της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας αποφάσισε κατά ισχνή πλειοψηφία να περιορίσει στο ελάχιστο τις ημέρες που η βρετανική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο.

Ο τοπικός αστυνομικός διευθυντής Ματ Μπάγκοτ προέβη στην επιβεβαίωση εμπλοκής στελεχών της Δύναμης Εθελοντών του Όλστερ (UVF) μετά από την τέταρτη νύχτα συγκρούσεων Ενωτικών διαδηλωτών με την αστυνομία, μετά από μια προσωρινή ανακωχή κατά την περίοδο των εορτών.

Από την αρχή των επεισοδίων 96 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν σημειωθεί τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών. Το Σάββατο αναφέρθηκαν ακόμα και πυροβολισμοί σε βάρος αστυνομικών.

Ο κ. Μπάγκοτ προειδοποίησε ότι αν οι ταραχές συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα θα επηρεαστεί η καθημερινή αστυνόμευση και η ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίσει την απειλή των αντικαθεστωτικών Ρεπουμπλικανών της άλλης πλευράς, που επιδιώκουν την αποκοπή της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.