current views are: 1

8 Ιανουαρίου 2013
Δημοσίευση08:30

Αυστραλία: Καμίνι η χώρα, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και …πυρκαγιών σημειώνονται στην Αυστραλία.

Δημοσίευση 08:30’
αρθρο-newpost

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και …πυρκαγιών σημειώνονται στην Αυστραλία.

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και …πυρκαγιών σημειώνονται στην Αυστραλία.

Στην απομονωμένη κωμόπολη Οντανάτα της Νότιας Αυστραλίας, το θερμόμετρο έφτασε και σήμερα τους 47 βαθμούς Κελσίου. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη μέρα που στην περιοχή αυτή ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 45 βαθμούς και η δέκατη που παραμένει άνω των 40 βαθμών, γεγονός που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν!

Ήδη η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, άλλαξε και τα χρώματα στους χάρτες της για να συμβολίζουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Έως τώρα η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία ήταν 50,7 βαθμοί Κελσίου, στην Οντανάτα το 1960. Ολα δείχνουν όμως, ότι το ρεκόρ αυτό μπορεί να καταρριφθεί.

Στους χάρτες της η Μετεωρολογική προέβλεπε ανώτερες θερμοκρασίες έως 50 βαθμούς. Τώρα, οι προβλέψεις της θα αναφέρουν και πιθανότατες ανώτερες θερμοκρασίες 55 βαθμών Κελσίου καθώς οι πρώτες έξι μέρες του 2013 ήταν οι πιο ζεστές στην ιστορία της Αυστραλίας και καταρρίφθηκε το ρεκόρ της μέσης παναυστραλιανής υψηλότερης θερμοκρασίας χθες (Δευτέρα). Η μέση εθνική ανώτατη θερμοκρασία ήταν 40,33 βαθμούς και έτσι έσπασε το ρεκόρ του 1972.

Την ίδια στιγμή, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων δεκάδες εκατοντάδες πύρινα μέτωπα μαίνονται σε όλη τη χώρα και έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Οι περισσότερες πυρκαγιές σημειώνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας.


σχετικα αρθρα