Οι 18.000 κάτοικοι της πόλης Κόνκορντ, στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν μικρά εμφιαλωμένα νερά.
Οι αρχές προχώρησαν στην απαγόρευσή τους, με την έλευση του νέου έτους, σε μια - μάλλον αμφιλεγόμενη- προσπάθεια να περιορίσουν τα πλαστικά απορρίμματα και τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η απαγόρευση ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων μιας ομάδας ντόπιων ακτιβιστών, σύμφωνα με τους οποίους «κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να φτιαχτούν όλα τα πλαστικά μπουκάλια νερού, το οποίο καταναλώνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες». Κατά τους υπευθύνους της εκστρατείας "Ban the Bottle" («απαγορεύστε το μπουκάλι»), η ποσότητα αυτή «αρκεί για να τροφοδοτήσει 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα για ένα χρόνο».

Το Κόνκορντ είναι η πρώτη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες που απαγορεύει την πώληση εμφιαλωμένου νερού κάτω του ενός λίτρου. Όσα καταστήματα συνεχίσουν να τα διαθέτουν, παρά την απαγόρευση, σε πρώτη φάση θα επιπλήττονται, ενώ στη συνέχεια θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 25 και 50 δολαρίων.

Οι εταιρείες εμφιάλωσης αντιδρούν, απειλώντας να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη εναντίον αυτού του «περιορισμού της ελευθερίας», όπως χαρακτηρίζουν την απαγόρευση. «Διερευνούμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Η απαγόρευση στερεί από τους κατοίκους τη δυνατότητα να επιλέξουν και από τους επισκέπτες [...] μια βασική ελευθερία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού, με έδρα τη Βιρτζίνια. «Θα στερήσει επίσης από την πόλη απαραίτητα φορολογικά έσοδα και θα βλάψει τις επιχειρήσεις της περιοχής που βασίζονται στις πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού».

Ήδη αρκετά καταστήματα απλώς... πωλούν μεγαλύτερα μπουκάλια νερού, ενώ και κάποιοι κάτοικοι βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν την απαγόρευση. «Οι πόλεις εδώ είναι τόσο κοντά που ο κόσμος μπορεί να περπατήσει για δύο λεπτά και να αγοράσει [μικρό μπουκάλι] από το Ακτον ή το Μπέντφορντ. Δεν νομίζω ότι αυτό βοηθάει», εκτίμησε μια κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο Associated Press.

Τον ισχυρισμό αυτό μοιάζουν να επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων στο γειτονικό ’κτον που, τις τελευταίες ημέρες, είδαν τις πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού να σημειώνουν αύξηση 10 - 20%.