Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται από αύριο μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Ο Ομπάμα θα υποδεχθεί την αντιπροσωπεία του Αφγανιστάν στην Ουάσιγκτον και θα συζητήσουν τη μετάβαση, το κοινό μας όραμα για μια βιώσιμη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια, την πολιτική και οικονομική μετάβαση, τη στήριξη και την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και τη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στη συνάντηση πιθανώς να ληφθεί απόφαση και για τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, που θα παραμείνει μετά την λήξη της αποστολής στο τέλος του 2014.

Οι αρχές της Καμπούλ επιθυμούν να διατηρήσουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη χώρα για να υποστηριχθούν οι αφγανικές δυνάμεις, αλλά ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή ρόλο και το καθεστώς των αμερικανών στρατιωτών, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το ΝΑΤΟ έχει σήμερα 100.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αμερικανοί.