Το παλαιστινιακό υπουργείο Ενημέρωσης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αντικαταστήσει τον όρο «Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή» με το «κράτος της Παλαιστίνης» στις κάρτες των δημοσιογράφων.

Το υπουργείο αυτό είναι το πρώτο που εφαρμόζει ένα διάταγμα του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το οποίο ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζητά από όλους τους επίσημους παλαιστινιακούς θεσμούς να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου να χορηγήσει στην Παλαιστίνη το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον οργανισμό.

Το διάταγμα, που εκδόθηκε την Κυριακή, δίνει στην κυβέρνηση της Ραμάλα περιθώριο δύο μηνών για να προετοιμάσει τις νέες φόρμες για τα διαβατήρια, τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, τα διπλώματα οδήγησης και τα γραμματόσημα.

Πλέον σε όλα τα επίσημα έγγραφα πρέπει να αναγράφεται «κράτος της Παλαιστίνης» και όχι «Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή».

Παράλληλα, αλλάζει και ο τίτλος του Αμπάς από «Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής» σε «Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης».

Το Ισραήλ από την πλευρά του υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης αυτής, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς νόημα».

«Είναι κρίμα που η παλαιστινιακή ηγεσία χάνει χρόνο με αυτού του είδους τα πολιτικά τεχνάσματα, αντί να προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα προς το καλύτερο», δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.