Καταπέλτης ήταν η έκθεση των ελλήνων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι κλήθηκαν να διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη στη ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. Οι δύο εμπειρογνώμονες κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του κακουργιοδικείου στη Λάρνακα.
Πρώτος κατέθεσε ο Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος ανέγνωσε την έκθεση που έχει συνταχθεί, υποστηρίζοντας ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος φύλαξης στοίβαξης και η επιλογή του χώρου που τοποθετήθηκαν τα εμπορευματοκιβώτια.

Ο πλοίαρχος Δρυμούσης, ανέφερε ότι το συμβάν της 4ης Ιουλίου που ήταν και η πρώτη φορά που έγινε αντιληπτό το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη και ότι επρόκειτο για μια ωρολογιακή βόμβα η οποία ήταν τοποθετημένη στη Ναυτική Βάση για δυόμιση χρόνια.

Σύμφωνα με το μάρτυρα τα πυρομαχικά δεν πρέπει να αφήνονται σε εμπορευματοκιβώτια για περισσότερο από 90 ημέρες, ενώ δεν τηρήθηκαν δικλίδες ασφαλείας.

Όπως είπε, αν απομακρυνόταν το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο τα υπόλοιπα δεν θα ανέπτυσσαν μεγάλες θερμοκρασίες και η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στη συνέχεια κατέθεσε ο δεύτερος εμπειρογνώμονας, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εμπρησμών του Πυροσβεστικού σώματος της Ελλάδας, Χρίστος Καλογερόπουλος, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε την κατάθεσή του σήμερα.

Η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί αύριο με τον ίδιο μάρτυρα.

Πηγή: sigmalive.com