Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο ισπανός φωτογράφος Ενρίκε Μενέσες στο νοσοκομείο «La Paz» της Μαδρίτης.
Ο Μενέσες ήταν ο πρώτος φωτορεπόρτερ που παρουσίασε εικόνες της κουβανικής επανάστασης από το ξεκίνημά της στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα.

Γεννήθηκε στην Ισπανία το 1929, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική ύφεση - μετά από το χρηματιστηριακό κραχ - εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Παρίσι για να αποφύγουν τον εμφύλιο πόλεμο. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς του Μενέσες τον προέτρεψαν να γίνει διπλωμάτης αλλά εκείνος επέλεξε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν δημοσιογράφος.

Κάλυψε τον πόλεμο της διώρυγας του Σουέζ το 1956 για το περιοδικό «Paris Match» και το επόμενο έτος πήγε στην Κούβα. Ήταν ο πρώτος ξένος φωτογράφος που έζησε για τέσσερις μήνες με τις δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο στην ορεινή κουβανική περιοχή της Σιέρα Μαέστρα. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στα περισσότερα περιοδικά του πλανήτη. Για πάνω από μισό αιώνα ο Ενρίκε Μενέσες εργαζόταν ως φωτογράφος και ανταποκριτής ισπανικών και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Μεταξύ 1962 - 1963, ο Ενρίκε Μενέσες εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καλύπτοντας γεγονότα όπως η δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Επίσης, υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής στην Ροδεσία, την Αγκόλα, το Μπαγκλαντές και το Σεράγεβο.