Μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδος στην οποία θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες και ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στη νότια Βρετανία για την προετοιμασία της μετά τον Άσαντ εποχής, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών που διοργανώνει αυτή την εκδήλωση.
Οι εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί ειδικοί στη διαχείριση εξόδων από τις συγκρούσεις, μέλη της ηγεσίας του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι αραβικών χωρών και πολυμερείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη σύνοδο αυτή που θα είναι κλειστή για τα μμε στο Ουίλτον Παρκ, ένα συνεδριακό κέντρο στο Σάσεξ (νότια), ανέφερε το υπουργείο.

“Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να τονώσει τους διεθνείς προβληματισμούς και την προετοιμασία μιας πολιτικής μετάβασης που θα καθοδηγηθεί από τους Σύρους“, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. “Κάνουμε ότι μπορούμε για να τεθεί τέρμα στη βία στη Συρία και να επιτευχθεί πραγματική πολιτική μετάβαση“, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επανέλαβε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι "αναπόφευκτη". Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι "σημαντικό το ότι η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στη Συρία", θέατρο εδώ και 21 μήνες μιας σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι συζητήσεις στη σύνοδο αυτή θα διευθύνονται από έναν ανώτερο αξιωματούχο, τον Ντέιβιντ Κάρεϊ, επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υφυπουργός Άλιστερ Μπαρτ θα κλείσει τη σύνοδο αυτή την Πέμπτη το απόγευμα.

Και ενώ οι μάχες μαίνονται στη Συρία το ΝΑΤΟ άρχισε την ανάπτυξη μιας γερμανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot στην Τουρκία για να βοηθήσει το μέλος της Συμμαχίας να αμυνθεί κατά της επέκτασης της σύγκρουσης στην επικράτειά του.

Αμερικανικές και ολλανδικές συστοιχίες πυραύλων Patriot είναι επίσης καθ' οδόν προς τη νότια Τουρκία, όπου βλήματα από τη Συρία έχουν χτυπήσει περιοχές αμάχων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να απαντήσει στα διασυνοριακά πυρά κατά τους τελευταίους μήνες.

Περίπου 50 Γερμανοί και Ολλανδοί στρατιωτικοί των μονάδων των Patriot μετέβησαν αεροπορικά στην Τουρκία, ενώ ο γερμανικός στρατός φόρτωσε 130 εμπορευματοκιβώτια και 300 οχήματα σε ένα δανικό πλοίο στο λιμάνι Luebeck-Travemuende.

Το φορτίο έχει ως προορισμό το τουρκικό λιμάνι Ισκεντερούν όπου αναμένεται να φτάσει στις 21 Ιανουαρίου.

Οι πύραυλοι Patriot αποστέλλονται από ένα άλλο μέρος, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής που θα στοιχίσει 25-εκατομμύρια-ευρώ. Οι Patriot που έχουν βεληνεκές 68 χιλιομέτρων θα αναχαιτίσουν οποιονδήποτε εισερχόμενο πύραυλο της Συρίας. Θα αναπτυχθούν στο Καχραμανμαράς 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η Γερμανία αναπτύσσει περίπου 350 στρατιώτες με τους Patriot σε μια αποστολή που το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο τονίζουν ότι είναι μια καθαρά αμυντική επιχείρηση, που προορίζεται να υποστηρίξει την Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας.

"Η αποστολή αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο διοικητής της Γερμανικής μονάδας πτέραρχος Ράινερ Γκλατς. "Απολαύσαμε την αλληλεγγύη του κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και τώρα την επεκτείνουμε στην Τουρκία", τόνισε.