Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία αναγκάστηκε να αποσύρει μια διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον Λένιν.
«Οι Πολωνοί θυμούνται τον Λένιν ως ιδρυτή ενός κομμουνιστικού καθεστώτος που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους και επέβαλε την μαζική τρομοκρατία στην Σοβιετική Ενωση. Οι Σοβιετικοί επέβαλαν αργότερα στην Πολωνία ένα κομμουνιστικό καθεστώς ενάντια στη θέληση του λαού μας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Λούκατς Καμίνσκ, του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης στη Βαρσοβία, ο οποίος καταδίκασε τη χρήση του σκίτσου με τον Λένιν στην διαφήμιση.  

Η εταιρεία Polska Telefonia Cyfrowa S.A. πιστεύει ότι η νεότερη γενιά των Πολωνών δεν έχει τις αναμνήσεις και τους συνειρμούς που δημιουργεί στους μεγαλύτερους ο Λένιν.  

Πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιεί ένα σκίτσο του Λένιν που έδινε την διαταγή «Συνεχίστε να μιλάτε!» σε διαφημίσεις στους δρόμους και στην τηλεόραση.  

Αλλά μετά την κατακραυγή, η εταιρεία απέσυρε τις διαφημίσεις, λέγοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει κανέναν.  

Ο Καμίνσκι, διευθυντής του κρατικού Ινστιτούτου που ερευνά τα εγκλήματα της κομμουνιστικής εποχής, έγραψε ανοικτή επιστολή προς την εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας, λέγοντας ότι ο Λένιν ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες» του 20ού αιώνα. Τόνισε ότι έχει εξοργιστεί από την χρήση, ελαφρά τη καρδία, της εικόνας ενός ανθρώπου που ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους Πολωνών.  

«Είναι ανεύθυνο να ευτελίζονται μαζικά εγκλήματα και τα θύματά τους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της διαφημιστικής εκστρατείας είναι πιο επικίνδυνες επειδή απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, δημιουργώντας μια θετική εντύπωση για τον Λένιν», γράφει ο Καμίνσκι.  

Μία οργάνωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών παρότρυνε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί στην εταιρεία, η οποία έλαβε περί τις 1.000 επιστολές προτού αποσύρει την διαφήμιση.

Πηγή: tovima.gr