Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου θα κυματίσει σήμερα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ προς τιμήν της δούκισσας του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, που κλείνει τα 31 της χρόνια, για πρώτη φορά μετά την απόφαση του δήμου σχετικά με τη χρήση της σημαίας της Ένωσης που έχει προκαλέσει ένταση και βίαια επεισόδια τις τελευταίες εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας.  
Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν και πάλι κατά τη χθεσινή νύκτα βίαιες επιθέσεις με βόμβες μολότοφ και κροτίδες, καθώς οξύνεται η κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου να μην παραμένει η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου μονίμως υψωμένη μπροστά από το κτίριο του δημαρχείου. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσει τους ισχύοντες κανονισμούς για τα δημόσια κτίρια, όμως η απόφαση θεωρήθηκε πρόκληση από τους Εθνικιστές προτεστάντες που ξεκίνησαν εδώ και έναν μήνα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προσέλαβαν εξαιρετικά βίαιο χαρακτήρα.  

«Οι διαδηλωτές κρατούν όμηρο της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεν είναι αποδεκτό εκείνοι που υπερασπίζονται τη βρετανική σημαία να χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτόν τούβλα και βόμβες μολότοφ», δήλωσε στο BBC η υπουργός αρμόδια για το Ολστερ Τερέζα Βίλιερς σχολιάζοντας τα επεισόδια της περασμένης νύκτας.  

Σε διάστημα τριών δεκαετιών, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Εθνικιστές προτεστάντες, υπερασπιστές της βρετανικής ταυτότητας της Βόρειας Ιρλανδίας, και Ρεπουμπλικανούς καθολικούς, υποστηρικτές της ενσωμάτωσής της στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 3.500 ανθρώπων. Μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης το 1998, κυβέρνηση εθνικιστών-ρεπουμπλικανών έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο η ένταση παραμένει και παίρνει τη μορφή βίαιων επεισοδίων με διάφορες αφορμές, υπενθυμίζοντας ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο κοινότητες παραμένουν.  

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Τέρι Σπένς θεωρεί ότι η σημερινή είναι η δυσκολότερη περίοδος που διέρχεται η Βόρεια Ιρλανδία εδώ και μία δεκαετία και θεωρεί ότι οι ταραχές υποκινούνται από την παραστρατιωτική οργάνωση Δύναμη Εθελοντών του Ολστερ, οι οποίοι εκτρέπουν την προσοχή στο θέμα της σημαίας και στρέφουν τα όπλα τους κατά της αστυνομίας.  

Παράλληλα, πολιτικοί της επαρχίας δέχονται απειλές, υπό την μορφή σφαιρών που αποστέλλονται με το ταχυδρομείο. Πολιτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι των κοινοτήτων της Βόρειας Ιρλανδίας ξεκίνησαν την Κυριακή συνομιλίες για την έξοδο από την κρίση χωρίς αποτέλεσμα.  

Και ενώ η σημερινή έπαρση της βρετανικής σημαίας στο δημαρχείο του Μπέλφαστ είναι πιθανόν να προκαλέσει νέα βίαια επεισόδια, από την άλλη πλευρά των συνόρων, οι αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας βρίσκονται επί ποδός, εν όψει της διαδήλωσης που οργανώνεται το Σάββατο στο Δουβλίνο για το θέμα της σημαίας. Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση στο Δουβλίνο το 2006 εξετράπη σε βίαιες ταραχές και λεηλασίες.