Μία ιδιωτική αμερικανική εταιρεία άμυνας συμφώνησε να καταβάλει 5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για τη διευθέτηση αγωγής που είχαν καταθέσει 71 κρατούμενοι σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα κράτησης στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ, κατηγορώντας την ότι εμπλέκεται στην κακοποίηση που υπέστησαν.

Η διευθέτηση αφορά την εταιρεία Engility Holdings και είναι η πρώτη φορά που αμερικανική εταιρεία η οποία δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ αποζημιώνει κρατούμενους για την κακομεταχείριση που υπέστησαν στη διάρκεια του πολέμου.

Οι ενάγοντες κατηγορούσαν την εταιρεία, που εδρεύει στην Βιρτζίνια και παρείχε διερμηνείς για τις ανακρίσεις των κρατουμένων, ότι είτε συναινούσε στα βασανιστήρια που υπέστησαν, είτε τα δικαιολογούσε.

Οι κρατούμενοι στο Αμπού Γράιμπ υποβλήθηκαν σε συστηματικά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια και υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση το 2003 και το 2004.

Φωτογραφίες αμερικανών στρατιωτών που κακομεταχειρίζονται και ταπεινώνουν τους κρατούμενους δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ το 2004 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

TAGS