Δεκατρείς ακτιβιστές, καθολικοί, φοιτητές και μπλόγκερ, που κατηγορήθηκαν ότι ανήκαν σε μια αντιπολιτευόμενη οργάνωση η οποία εδρεύει στο εξωτερικό, καταδικάστηκαν σήμερα σε βαριές ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κομμουνιστικής κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Οι τρεις ηγέτες της ομάδας, ο Χο Ντουκ Χόα, ο Ντανγκ Σουάν Ντιε και ο Λε Βαν Σον, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας και κατόπιν σε πέντε χρόνια κατ' οίκον κράτηση, είπε ο δικηγόρος Χα Χούι Σον στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι υπόλοιποι δέκα καταδικάστηκαν σε ποινές από φυλάκιση τριών ετών ως και κάθειρξη οκτώ ετών.

Ένα δέκατο τέταρτο μέλος της ομάδας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή -που ισοδυναμεί στο Βιετνάμ με σε κατ' οίκον περιορισμό- και απελευθερώθηκε μετά το πέρας της διήμερης διαδικασίας της δίκης στην επαρχία Νγκχε Αν, στο κεντρικό τμήμα του Βιετνάμ.

«Καταδικάστηκαν όλοι βάσει του άρθρου 79 του ποινικού κώδικα», το οποίο προβλέπει ποινές για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο δικηγόρος, εκτιμώντας ότι στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκαν «αντικειμενικές αποδείξεις της ενοχής τους».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι μέλη του κόμματος Βιέτ Ταν, μιας οργάνωσης η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις αρχές στο Ανόι, και στην οποία οι καταδικασθέντες φέρονται να ανήκουν.