Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, ζήτησε την Τετάρτη ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ως μοναδική λύση, όπως είπε, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου εντός και εκτός Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι η συμμετοχή του κόμματος του στις «διπλές» εκλογές θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι κάνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή των εκλογών αυτών από μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το SDSM θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στις δημοτικές και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την τοποθέτηση τουλάχιστον τριών υπηρεσιακών υπουργών (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών) στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ώστε να εξασφαλιστεί το «αδιάβλητο» των εκλογών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, επιπλέον, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, την ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της χώρας των συστάσεων του ΟΑΣΕ και την τοποθέτηση νέου γενικού διευθυντή στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ.

Ο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση της χώρας δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, τότε η αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου και θα συνεχίσει να απέχει από τις συνεδριάσεις της Βουλής.