Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να διορίσει τον Τζακ Λου νέο υπουργό Οικονομικών, σε αντικατάσταση του Τίμοθι Γκάιτνερ, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Σημερινός γενικός γραμματέας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικομπ (ή Τζακ) Λου είναι γνωστός στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον ως ο αρχιτέκτονας των πολιτικών της χώρας που σήμαναν της επιστροφή στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Ο διορισμός του Λου, που σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, θα πρέπει να επικυρωθεί εν συνεχεία από την αμερικανική Γερουσία.

 Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο 57χρονος Λου ήταν δεξί χέρι του Ομπάμα έως πέρυσι, καθώς επί 14 μήνες βρισκόταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (ΟΜΒ).

Σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον το 1993, εντάχθηκε κατόπιν στο ΟΜΒ. Ανήλθε ως το βαθμό του διευθυντή, θέση που ισοδυναμεί με αυτήν του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία παρέμεινε από το 1998 έως το 2001.

Ο αμερικανικός Τύπος βλέπει στην επιλογή του Λου την πρόκριση ενός ικανού deal maker, ενός μεσολαβητή που μπορεί να επιτυγχάνει συμφωνίες με το Κογκρέσο, ιδίως στα ακανθώδη ζητήματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και τον τρόπο εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

Ο Λου ήδη είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικανούς για την διεύρυνση του ανωτάτου ύψους του χρέους το 2011--ένα θέμα που ήλθε ξανά στο επίκεντρο τον τελευταίο μήνα υπό την απειλή του «δημοσιονομικού βαράθρου», που προέβλεπε μέτρα για την οικονομία όπως αυξήσεις φόρων και μειώσεις κρατικών δαπανών, που αναμενόταν να προκαλέσουν ύφεση.