Μετά από δεκαετίες πολέμων και μαζικών εξόδων του πληθυσμού από το Αφγανιστάν, οι απογραφείς έχουν μπροστά τους ένα τιτάνιο έργο.

Κρίσιμης σημασίας για την βοήθεια που θα δοθεί από το εξωτερικό, η απογραφή διενεργείται πόρτα με πόρτα. Και ενώ οι οικογένειες απαντούν σε ερωτήματα για τα πάντα, από το πόσες σύζυγοι υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μέχρι πόσες τουαλέτες, οι απογραφείς δεν θέτουν δύο ερωτήματα: ποιά γλώσσα μιλάνε οι άνθρωποι στο σπίτι, και ποιά είναι η εθνοτική καταγωγή τους. Και αυτό για να μην υποδαυλιστούν και άλλο οι εθνικές και θρησκευτικές εντάσεις.

Εκτός από αυτά τα θέματα - ταμπού, οι απογραφείς συλλέγουν μεθοδικά στοιχεία για τα πάντα: το εισόδημα της οικογένειας, τον αριθμό των μελών της, το επίπεδο του αλφαβητισμού, το αν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, το πώς θερμαίνουν οι άνθρωποι το σπίτι τους, το αν έχουν τουαλέτα, ή κοτέτσι στην αυλή.

Η απογραφή φιλοδοξεί να μετρήσει τον αφγανικό πληθυσμό για πρώτη φορά μετά το 1979.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια, καθώς διενεργείται σε μία επαρχία κάθε φορά. Και η επιτυχία της εξαρτάται ακριβώς από την αποφυγή συλλογής στοιχείων για την εθνοτική καταγωγή του πληθυσμού.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την επαρχία Μπαμιγιάν, στα κεντρικά της χώρας, όπου επικρατεί σχετική ηρεμία, έδειξαν ότι ο πληθυσμός είναι ο μισός από τις επίσημες εκτιμήσεις. Στην περιοχή ζουν κυρίως Χαζάροι, μια σιιτική μειονότητα που έχει υποστεί διώξεις από τους σουνίτες, που είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στο Αφγανιστάν.

Πολλοί σουνίτες πιστεύουν ότι η απογραφή βλάπτει τα συμφέροντά τους, γιατί ενδέχεται να αποκαλύψει μια διαφορετική εικόνα για την δημογραφία. «Θάνατος στους εχθρούς της Μπαμιγιάν!», φώναξαν 1.000 διαδηλωτές έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ.Πηγή: tovima.gr