Ένας από τους μάρτυρες που θα καταθέσει στη δίκη του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς θα είναι ο βρετανός στρατηγός Μάικλ Ρόουζ, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο στρατηγός Ρόουζ, ο οποίος είχε τη διοίκηση των δυνάμεων της UNPROFOR στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τον Ιανουάριο του 1994 ως τον Ιανουάριο του 1995, έχει ήδη καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και στη δίκη του στρατηγού Στάνισλαβ Γκάλιτς, ο οποίος ήταν διοικητής συγκεκριμένης δύναμης του σερβοβοσνιακού στρατού, την περίοδο του εμφυλίου στη Βοσνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του ICTY, ο βρετανός στρατηγός θα καταθέσει για την πολιορκία του Σαράγεβο και τις συχνές επαφές του με τον Κάρατζιτς, τον Μλάντιτς και άλλους αξιωματούχους.

Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς θα συνεχιστεί σήμερα, ύστερα από διακοπή τριών εβδομάδων, στο ICTY και ο επόμενος μάρτυρας που θα καταθέσει είναι ο ολλανδός εμπειρογνώμονας Πάτρικ Φάντερ Βάιντεν. Η λίστα των μαρτύρων της εισαγγελίας περιλαμβάνει επίσης το γιατρό Μίλαν Μαντίλοβιτς, ο οποίος εργαζόταν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Σαράγεβο από το 1992 ως το 1995, ένα Μουσουλμάνο από το χωριό Νοβοσέοτσι στην επαρχία Σόκολατς του Σαράγεβο και δύο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.