Η Συρία επέκρινε τον ειδικό απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι, χαρακτηρίζοντάς τον «κατάφωρα προκατειλημμένο», μία ημέρα αφού δήλωσε ότι δεν βλέπει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ως μέλος μίας πιθανής μεταβατικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που αναμετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνεται πως η Δαμασκός «εξεπλάγη ιδιαίτερα» από τα σχόλια του κ. Μπραχίμι, τα οποία και αποδεικνύουν πως ο διεθνής απεσταλμένος είναι «κατάφωρα προκατειλημμένος υπέρ εκείνων που συνωμοτούν εναντίον της Συρίας και του λαού της».

Ο κ. Μπραχίμι δήλωσε χθες ότι ο το ειρηνευτικό σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι μεγάλες δυνάμεις στη Γενεύη τον περασμένο Ιούλιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας λύσης. Ωστόσο πρόσθεσε «ασφαλώς ο Ασαντ δεν θα είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης».

Παράλληλα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη γειτονική Τουρκία ότι επιδίδεται σε λεηλασίες εργοστασίων στην περιοχή του Χαλεπιού και κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να τερματισθεί αυτό που η ίδια αποκαλεί «παράνομη πράξη επίθεσης, που προσομοιάζει στην πειρατεία».

«Περίπου 1.000 εργοστάσια που εδρεύουν στην πόλη του Χαλεπιού έχουν λεηλατηθεί και τα αγαθά τους έχουν μεταφερθεί στην Τουρκία με τη βοήθεια της κυβέρνησης» της Αγκυρας, καταγγέλλει το συριακό ΥΠΕΞ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν.

«Το γεγονός ότι μία γειτονική χώρα, όπως η Τουρκία, υποστηρίζει την τρομοκρατία και διευκολύνει τη λεηλασία του πλούτου της Συρίας θα πρέπει να προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» υποστήριξε το συριακό ΥΠΕΞ.