Παρεμβαίνοντας ανοιχτά στη συζήτηση περί ενδεχόμενης αποστασιοποίησης έως και έξοδο της Βρετανίας από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμηνύουν στον Ντέιβιντ Κάμερον πως επιθυμούν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση. «Θέλουμε μία ισχυρή βρετανική φωνή εντός της ΕΕ. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής» υπογράμμισε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη, Φίλιπ Γκόρντον.

Η δήλωση έρχεται εν όψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας που αναμένεται να εκφωνήσει στα μέσα Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας -με αφορμή την 40ή επέτειο από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα- στην οποία αναμένεται να παραθέσει το πλαίσιο για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων με την ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό πίεση να δεσμευτεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής θητείας σχετικά με τη μελλοντική πορεία των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας εντός ΕΕ, ωστόσο θεωρεί ότι απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της χώρας με την Ένωση υπό το φως των κινήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς βαθύτερη ενοποίηση.

Και έχει «δείξει» σε δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι μπορεί να ζητηθεί η «συναίνεση» του βρετανικού λαού στην όποια συμφωνία προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικιστικός πυρήνας των Τόρις πιέζει τον Κάμερον να προχωρήσει περαιτέρω και να δεσμευτεί σε δημοψήφισμα με το καθαρό ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, τη λεγόμενη ψηφοφορία «εντός ή εκτός».

Γνωρίζοντας τις πιέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Κάμερον και τις εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε ίσως τελικά και να κινηθεί με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ο Φίλιπ Γκόρντον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η Βρετανία θα είναι πάντα σύμμαχος-κλειδί των ΗΠΑ και ότι έγκειται στη Βρετανία να αποφασίσει τι είναι προς το συμφέρον της.

Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει: «Οι δεσμοί μας ενισχύονται με την ΕΕ ως θεσμό, η οποία έχει αυξανόμενη επιρροή στον κόσμο, και θέλουμε να δούμε μία ισχυρή βρετανική φωνή σε αυτή την ΕΕ. Αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Επιθυμούμε μια ΕΕ στραμμένη προς το εξωτερικό και της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μέρος».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, ο Φίλιπ Γκόρντον επισήμανε πως «τα δημοψηφίσματα έχουν συχνά οδηγήσει τις χώρες να αναδιπλωθούν στον εαυτό τους».Πηγή: in.gr