Την βελτίωση των σχέσεών της με το Κάιρο επιδιώκει η Τεχεράνη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του ιρανού υπουργού των Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι είχε συνάντηση με το Μεγάλο Σεΐχη του Αλ Αζάρ, Αχμέντ Αλ Ταγιέμπ, ο οποίος κατέχει μία από τις σημαντικότερες έδρες ισλαμικής γνώσης στο σουνιτικό ισλαμικό κόσμο.

Το σιιτικό Ιράν βρισκόταν σε διαμάχη με την πολυπληθέστερη αραβική χώρα από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και μέχρι την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στην Αίγυπτο.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επεφύλαξε μάλιστα θερμά λόγια για τη νέα ισλαμιστική αιγυπτιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο των επαφών του με τον πρόεδρο Μόρσι.

Μετά δε την συνάντησή του με το σεΐχη, οι δύο άνδρες προέβησαν σε δηλώσεις για την ανάγκη ενότητας των μουσουλμάνων ανεξαρτήτως δογμάτων.

Αγκάθι ωστόσο στις σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται ότι παραμένει το ζήτημα της Συρίας.

Το Ιράν αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ 'Ασαντ, σε αντίθεση με την Αίγυπτο η οποία υποστηρίζει ενεργά τη συριακή αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις πρώτες επίσημες επισκέψεις του νέου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, μετά την εκλογή του τον Ιούνιο του 2012, ήταν στην Τεχεράνη, για τη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων.