Ο Βλάντιμιρ Φραντς είναι σίγουρα ο πιο εκκεντρικός πολιτικός στον κόσμο. Καλυμμένος ολόκληρος με τατουάζ, συνθέτης και καθηγητής στην Ακαδημία Τεχνών της Πράγας και υποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας.
Μπορεί να μην έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει -εννέα είναι συνολικά οι υποψήφιοι- και να διαδεχθεί τον Βάτσλαβ Κλάους, όμως ο 53χρονος άνδρας, αν και δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική ή τα οικονομικά, έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «το πολιτικό σύστημα είναι τόσο μαγεμένο από τον εαυτό του που έχει χάσει την ικανότητα να αντιδρά. Οι Τσέχοι έχουμε βαρεθεί με αυτές τις αηδίες».

Είναι δημοφιλής στους νέους, εξαιτίας της αντι-κομφορμιστικής του παρουσίας, ενώ έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «Avatar» από την ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, εξαιτίας των χρωματιστών τατουάζ που κατακλύζουν στο πρόσωπό του και όλο του το σώμα, με το ποσοστό να φτάνει το 90%!

Υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 11%, ποσοστό που δεν αναμένεται να του δώσει διαβατήριο για τον επόμενο γύρο.

Ο Φράντς, πάντως, έχει εκφράσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον χώρο των τεχνών για την πολιτική. Κέρδισε όμως, ήδη, τις εντυπώσεις. Θετικές και πολλές αρνητικές.

Θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον να βλέπαμε έναν παρόμοιο υποψήφιο και στην Ελλάδα...

Β.Β.