Σε θέση να δικαστεί και να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες είναι ο νεαρός δράστης που σκότωσε 12 άτομα τον περασμένο Ιούλιο σε κινηματογράφο του Κολοράντο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομοσπονδιακού διακστηρίου του Κολοράντο.  
Σε μια 61σέλιδη απόφαση, ο δικαστής Ουίλιαμ Σιλβέστερ έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύει» ότι η ψυχική κατάσταση του 25χρονου Χολμς απαιτεί τη εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης που είχε σοκάρει την αμερικανική κοινωνία το περασμένο καλοκαίρι.

«Το δικαστήριο κρίνει... πως υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει, ότι ο κατηγορούμενος έχει την απαιτούμενη ψυχική κατάσταση... για να διαπράξει φόνο εκ προμελέτης», έγραψε στην απόφασή του ο δικαστής Σιλβέστερ.

Ο δικαστής επίσης αποφάσισε ότι κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή χωρίς να μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ή να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα. Ο νεαρός κατηγορούμενος θα εμφανιστεί επομένως στο δικαστήριο την Παρασκευή, ώστε να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες. Χρεώνεται με δεκάδες κατηγορίες, 166 τον αριθμό, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της απόπειρας φόνου εκ προμελέτης.

Η ετυμηγορία του δικαστή ήρθε μετά από τριήμερη συναισθηματικά φορτισμένη προανάκριση, κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή προσπάθησε να αποδείξει ότι η επίθεση έγινε υπό συνθήκες ακραίας βίας, από την πλευρά του κατηγορούμενου, με την πράξη του να έχει προμελετημένο χαρακτήρα.