Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει η κυβέρνηση της Τουρκίας όλες της τις διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη και ζήτησε από τις αρχές της Γαλλίας να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων εκεί μετά την δολοφονία τριών γυναικών που ανήκαν στην κουρδική μειονότητα, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σήμερα.

«Ζητήσαμε από τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ασφαλείας για τα συμφέροντά μας και τις αντιπροσωπείες μας στη Γαλλία για να προληφθεί οιουδήποτε είδους συμβάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Επίσης ειδοποιήσαμε τις διπλωματικές αποστολές μας, πρώτα και κύρια στην Ευρώπη και φυσικά στη Γαλλία, να βρίσκονται σε εγρήγορση», πρόσθεσε.

Η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), καθώς και δύο ακόμη ακτιβίστριες βρέθηκαν νεκρές νωρίς χθες σε μια επίθεση η οποία επισκίασε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και τους αντάρτες.

Το νόμιμο κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε τους Κούρδους «όπου κι εάν βρίσκονται» να λάβουν μέρος σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη κουρδική διασπορά.