Η Γαλλία θα θεωρηθεί υπεύθυνη εάν δεν καταφέρει να ρίξει φως στη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών του Κόμματων των Κούρδων Εργατών, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ένοπλο τμήμα του PKK.

Η οργάνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητεί από το Παρίσι την διαλεύκανση της «εκ προμελέτης και οργανωμένης», όπως τη χαρακτηρίζει, δολοφονίας των τριών γυναικών.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού και επιφυλακής τις διπλωματικές της αποστολές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχει ζητήσει επίσης από τις γαλλικές αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τουρκικούς στόχους στο Παρίσι.

Το φιλοκουρδικό τουρκικό «Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας» καταδίκασε τις δολοφονίες και κάλεσε την μεγάλη σε όγκο κουρδική διασπορά της Ευρώπης να διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι δολοφονίες ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων στους κόλπους των Κούρδων.

Τόνισε παράλληλα ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για προσπάθεια να καταρρεύσουν οι προσπάθειες για ειρήνευση μεταξύ του τουρκικού κράτους και του PKK.

«Οι τρεις αυτές γυναίκες άνοιξαν την πόρτα σε εκείνους που το έκαναν. Δεν θα άνοιγαν ποτέ την είσοδο του κτηρίου σε ανθρώπους τους οποίους δεν γνώριζαν», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο προστατευόμενο με κωδικούς κτήριο του κουρδικού ινστιτούτου στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, βρέθηκαν νεκρές στο Παρίσι πυροβολημένες στο κεφάλι τρεις ακτιβίστριες του PKK, μία εκ των οποίων, η Σακίν Τζανσίζ, ήταν ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος και συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.