Κατά 100.000 αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στην βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συγκεκριμένα, 612.134 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας, έναντι 509.550 στις 11 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αύξηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Έιντριαν Έντουαρντς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι παρά τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του χειμώνα «πολλοί πρόσφυγες που διαμένουν ή όχι σε καταυλισμούς βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και την υγρασία».

Σύμφωνα πάντα με την Αρμοστεία, στην Ιορδανία βρίσκονται 176.600 Σύροι πρόσφυγες και η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί έως 280.000.

Ο Έντουαρντς υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του 2013 σημειώθηκε «μεγάλη αύξηση των νέων αφίξεων στην Ιορδανία, όπου περισσότεροι από 1.100 Σύροι διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά». 

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων πρόκειται να φτάσει το 1,1 εκατομμύριο ως τον ερχόμενο Ιούνιο αν συνεχιστεί ο πόλεμος.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή έκτακτης βοήθειας αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κακοκαιρία που πλήττει την Μέση Ανατολή.

Τα πρώτα φορτία με τη βοήθεια αυτή, η οποία αποτελείται κυρίως από κουβέρτες, θα δρομολογηθούν ήδη από σήμερα στην Ιορδανία.