Το μεγάλο αυστραλιανό διαστημικό παρατηρητήριο, στο οποίο λειτουργούν πολλά διεθνή τηλεσκόπια, απειλείται σήμερα από τις πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει στη χώρα οι υψηλές θερμοκρασίες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες που αγωνίζονται για την κατάσβεσή τους.

Οι αγροτικές υπηρεσίες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία εξέδωσαν προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία φωτιά κατευθύνεται στο Παρατηρητήριο Siding Spring, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή οροσειράς, 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ και τόνισαν ότι αστυνομικοί, πυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη βρίσκονται στην περιοχή.

Στο διαστημικό αυτό παρατηρητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα του κόσμου και το μεγαλύτερο στην Αυστραλία, υπάρχουν δέκα γιγανταία τηλεσκόπια, τα οποία λειτουργούν με αυστραλούς, πολωνούς, βρετανούς, κορεάτες και αμερικανούς επιστήμονες. Το παρατηρητήριο διαχειρίζεται η υπηρεσία αστρονομίας και αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι το προσωπικό του παρατηρητηρίου "καταμετρήθηκε και απομακρύνθηκε".

'Ενα άλλο παρατηρητήριο της Αυστραλίας, το οποίο βρίσκεται στο όρος Στρόμλο, κοντά στην Καμπέρα, καταστράφηκε τον Ιανουάριο του 2003 από πυρκαγιά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και καταστράφηκαν 500 σπίτια.

Χθες τη νύχτα εκδηλώθηκαν 40 νέες πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, μακριά, ωστόσο, από κατοικημένες περιοχές.