Τα τελευταία δύο χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία κοστίζει την ζωή δεκάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Η αιματοχυσία έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους να μεταναστεύσουν στις γειτονικές χώρες. Συνολικά, πάνω από 600.000 πολίτες της Συρίας υπολογίζονται ότι έχουν εγκαταλείψει τη πατρίδα τους, για την Ιορδανία, την Τουρκία αλλά και το Λίβανο.

Στα βόρεια της Ιορδανίας από τον Ιούλιο του 2012 έχει ανοίξει ο καταυλισμός προσφύγων Ζαατάρι για τους Σύρους που έχουν φύγει από τα σπίτια τους αναμένοντας να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Μέχρι στιγμής, οι Σύροι που βρίσκονται στο Ζαατάρι ανέρχονται στους 30.000.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντουλ Αζίζ, έχει διατάξει τη μετακίνηση 300 φορτηγών προς το Ζαατάρι, για τη προμήθεια συνολικά 500 τόνων σιταριού στους Σύρους πρόσφυγες. Αυτό που τώρα απασχολεί περισσότερο την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Αμάν της Ιορδανίας είναι οι τρόποι διανομής του αποθέματος.

Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η ενίσχυση του Ζαατάρι με 2.000 επιπλέον σκηνές, ύστερα από τις καταστροφές που προκάλεσαν ισχυρές πλημμύρες στην κατασκήνωση (περισσότερα από 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους), οι οποίες σε συνδυασμό με τη λάσπη και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δυσκολεύουν τη διαμονή των προσφύγων στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με πηγές από το Κάιρο, ο προϋπολογισμός του Σαουδαραβών για την φροντίδα των Σύρων μεταναστών ανέρχεται στα 180 εκατομμύρια δολάρια (γύρω στα 135 εκατ. ευρώ).