Περίπου εκατό υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας Iberia διαδήλωσαν σήμερα έξω από την έδρα του ισπανικού αερομεταφορέα στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν τη συγχώνευσή του με τη βρετανική British Airways, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσής του, που προβλέπει περίπου 4.000 απολύσεις.
«Το ονομάζουμε πλιάτσικο, κι έτσι είναι», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν επιγραφές με το σύνθημα «Κακή διαχείριση, σ' ευχαριστώ συγχώνευση», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής πλατφόρμας «Η Iberia κινητοποιείται τις 'Δευτέρες με λιακάδα'» (έλκει την ονομασία της από την ομώνυμη ταινία του Φερνάνδο Λεόν ντε Αρανόα με τους Χαβιέρ Μπαρδέμ και Λουίς Τοσάρ και θέμα μία παρέα ανέργων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Βίγο).

«Η Iberia έχει αρχίσει να αποδιαρθρώνεται προς όφελος της British Airways», μειώνοντας τον αριθμό των δρομολογίων της, που της αφαιρούνται για να προστεθούν στους προορισμούς της βρετανικής εταιρείας, κατήγγειλε ένας από τους υπαλλήλους, που όπως κι άλλοι δεν θέλησε να δημοσιευθεί το όνομά του.

Η συνδικαλιστική πλατφόρμα προτείνει «την ακύρωση της συγχώνευσης με την ΒΑ και την διερεύνηση άλλου πιο αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου», καθώς κι έναν διαφορετικό τρόπο «διαχείρισής της που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και διατήρηση της στρατηγικής μας θέσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας».

Ο ισπανικός αερομεταφορέας, που συμμετέχει με την ΒΑ στον όμιλο ΑΙG, ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου πως προχωρά στην κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας, τουτέστιν του ενός τρίτου του συνολικού προσωπικού της, εξοργίζοντας τα εργατικά συνδικάτα και στη συνέχεια υπαναχώρησε, αναθεωρώντας τον αριθμό των απολυμένων στους 3.836.

Στο παρόν σχέδιο, πέρα από τις απολύσεις, προβλέπεται μείωση μισθών κατά 18% για το προσωπικό εδάφους, 23% για τους κυβερνήτες αεροσκαφών και 28% για τα πληρώματα καμπίνας, καθώς και μείωση του στόλου της Iberia κατά 25 αεροσκάφη.

Από την πλευρά τους, οι εργατικές ενώσεις αντιπροτείνουν πάγωμα των μισθών έως το 2015, ενσωμάτωση της χαμηλού κόστους Iberia Express στην μητρική εταιρεία Iberia και διατήρηση των νευραλγικών δρομολογίων της στη Λατινική Αμερική.