Διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν θέματα ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιούν από σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της χώρας, Ράντοβαν Ζέριαβ, συνοδευόμενοι από επιχειρηματική αποστολή.

Ο κ. Γιάνσα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και 'Αρτουρ Ρασιζάντε αντίστοιχα, και θα παρακολουθήσει τις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις στις οικονομίες των δύο χωρών και τα σχέδιά τους, επιχειρηματίες από τη Σλοβενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Γιάνσα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για την ασφάλεια των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στις δύο χώρες, με στόχο, επιχειρηματικά κεφάλαια, τόσο από τη Σλοβενία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν, να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια, τονώνοντας την πορεία των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται μία από τις στρατηγικές αγορές για τη σλοβενική οικονομία και παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών, της γεωργίας, της βιομηχανίας τροφίμων, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και του τουρισμού.

Σημαντική είναι η ''παρουσία'' του πετρελαϊκού τομέα και των εξαγωγών φυσικού αερίου, καθώς "παράγουν" το 50% των συνολικών εσόδων της χώρας. Η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Αζερμπαϊτζάν-Σλοβενίας διαμορφώθηκε περίπου στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, πέρυσι.