Φάλαγγα σαράντα γαλλικών τεθωρακισμένων από την Ακτή Ελεφαντοστού έφτασαν στη διάρκεια της νύχτας στο Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μαλί, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που μάχονται κατά των ισλαμιστών ανταρτών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα.  Περίπου 2.500 χιλιάδες στρατιώτες θα κινητοποιήσει το Παρίσι.
Τα οχήματα, κυρίως ελαφρά τεθωρακισμένα τύπου Sagaie που ανήκουν στη δύναμη Licorne, με έδρα το Αμπιτζάν, έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαμακό στις 3 το πρωί (τοπική ώρα), διευκρίνισε ο λοχαγός Πιέρ Κουγιό.   

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα τεθωρακισμένα θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Μαλί και προτού να χρησιμοποιηθούν στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών, οι οποίοι εδώ και εννέα μήνες ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας.  

Η Γαλλία πρόκειται να αναπτύξει «σταδιακά» 2.500 στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ένας συνεργάτης του γάλλου υπουργού Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα από το Αμπού Ντάμπι ότι ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτικών που θα εμπλακούν στις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 750 και πρόκειται να αυξηθεί.

Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αλέν Βινταλίς έκανε λόγο για «ελάχιστη κινητοποίηση» και για «λυπηρή απουσία» της Ευρώπης στο Μαλί, όπου η Γαλλία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανακόψει την πορεία των ισλαμιστών ανταρτών.   

 «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Γαλλία είναι μόνη της, όμως βλέπουμε ελάχιστη κινητοποίηση στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός.   

«Θα υπάρξουν συναντήσεις και ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί», επισήμανε και πρόσθεσε: «η Γαλλία δεν επέλεξε να κινητοποιηθεί από μόνη της, υπήρξαν γεγονότα που τής το υπαγόρευσαν».  

Χθες Δευτέρα, η Κάθριν Αστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική ανακοίνωσε την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανόν την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση στο Μαλί.   

Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να στείλει δύο αεροσκάφη C -130 και ένα ιατρικό ελικόπτερο για να στηρίξει την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί.