Δύο πολιτικά κόμματα ανήγγειλαν έξοδο από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβενίας, αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα (φωτό), εντείνοντας την πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS), αρχηγός του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς κάλεσε τον Γιάνσα να υποβάλει παραίτηση λόγων των ευρημάτων της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς- απειλώντας με έξοδο από την κυβέρνηση.

Προηγουμένως, στην ίδια απόφαση κατέληξε η Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ, ο οποίος ανήγγειλε ότι οι δύο υπουργοί του θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση ή ο ίδιος θα παραιτηθεί από πρόεδρος της Βουλής, αν ο κ. Γιάνσα δεν υποβάλλει παραίτηση σε διάστημα 10 ημερών. Ο κ. Βίραντ είπε ότι ο κ. Γιάνσα πρέπει να αφήσει τον πρωθυπουργικό θώκο σε κάποιο άλλο στέλεχος του κόμματός του, ή να επιτρέψει τη δημιουργία άλλου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Κεντρική Επιτροπή του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος (SLS), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε ότι θα περιμένει την παραίτηση του πρωθυπουργού έως την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης για την αγορά εργασίας στο τέλος Μαρτίου. Αν ο κ. Γιάνσα παραιτηθεί, το SLS θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η πρόεδρος του κόμματος «Νέα Σλοβενία» Λιουντμίλα Νόβακ, που θεωρείται μία από τις στενότερες συμμάχους του κ. Γιάνσα στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε ότι το κόμμα αποφάσισε ομόφωνα ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα παραιτηθεί ή όχι και ότι περιμένει από τον κ. Γιάνσα να κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει το έργο του ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Αν και με τις αποφάσεις των κυρίων Έριαβετς και Βίραντ ο πενταμελής συνασπισμός του Γιάνεζ Γιάνσα διαλύεται, τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να διαρκέσει μέρες, ίσως και εβδομάδες.