Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής επιμελητειακής ή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.

«Σκεφτόμαστε αν θα προσφέρουμε επιμελητειακή υποστήριξη ή ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στον γερμανικό ραδιοσταθμό NDR Info.

Είναι η πρώτη φορά που η Μέρκελ εκφράστηκε για το Μάλι από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστικών ένοπλων ομάδων, την περασμένη εβδομάδα.

Η καγκελάριος απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε γερμανική συμμετοχή στις μάχες κατά των ισλαμιστικών ομάδων που έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο του βόρειου Μάλι από τον Απρίλιο του 2012, αυξάνοντας τους φόβους ότι ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να γίνει καταφύγιο για εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Γερμανία «είναι πολύ ενεργή στρατιωτικά σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. το Αφγανιστάν ή το Κόσοβο, όπου άλλες χώρες δεν είναι τόσο ενεργές».

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, εξέδωσε ανακοίνωση για να τονίσει «οι έλεγχοι που γίνονται ενόψει μιας γερμανικής υποστήριξης στο ζήτημα του Μάλι δεν έχουν ολοκληρωθεί», γίνονται όμως σε «στενή συνεργασία με τη Γαλλία».

Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει επί του παρόντος το θέμα μιας βοήθειας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών. Άλλες υπουργικές υπηρεσίες υπολογίζουν σε μια ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια, διευκρίνισε.