Δύο ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι κρατούνται όμηροι μετά την ένοπλη επίθεση ισλαμιστών που δέχτηκαν σήμερα ένα λεωφορείο και το συγκρότημα όπου κατοικούν οι εργαζόμενοι στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της περιοχής Άιν Αμένας της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Ο ένας από τους νεκρούς φέρεται ότι ήταν Βρετανός υπήκοος. Οι όμηροι με υπηκοότητα Αλγερίας αφέθηκαν ελεύθεροι σε μικρές ομάδες. 
Οι ένοπλοι κρατούν ακόμη 41 ξένους, κυρίως Νορβηγούς, Ιρλανδούς, Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες. Ένας από τους απαγωγείς, μιλώντας στο πρακτορείο ANI της Μαυριτανίας, προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων θα έχει «τραγικό τέλος».

Υποστήριξε ότι μέλη της οργάνωσής του, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, έχουν τοποθετήσει νάρκες γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που έχουν περικυκλωθεί από το στρατό. Σύμφωνα πάντα με το ΑΝΙ, οι ισλαμιστές είπαν ότι «για την ασφάλεια των ομήρων» θα πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στο βόρειο Μαλί.

Μετά την επίθεση, το λεωφορείο μετέφερε τους τραυματίες στο Αϊν Αμένας. Οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν κατόπιν προς τις κατοικίες των εργαζομένων, πολιόρκησαν ορισμένες από αυτές, μπήκαν μέσα και κατάφεραν να πιάσουν ομήρους τουλάχιστον 40 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς ξένους. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Watan οι όμηροι είναι 41 και σε αυτούς περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ιάπωνες, Γάλλοι και Βρετανοί υπήκοοι. Οι ισλαμιστές απαγωγείς τους έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο συγκρότημα.

Ο εκδότης της εφημερίδας Dernieres Nouvelles d'Algerie (DNA) είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι οι πηγές του έκαναν επίσης λόγο για «περίπου 40» ομήρους. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι δράστες απειλούν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις αν ο στρατός, που έχει περικυκλώσει το συγκρότημα, επιχειρήσει να απελευθερώσει τους ομήρους.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια νεοσύστατη ισλαμιστική οργάνωση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών που μίλησε σε δύο μαυριτανικά μέσα ενημέρωσης, τα ANI και Sahara Media, η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα επειδή η Αλγερία επέτρεψε στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο Μαλί.

Η στάση της Αλγερίας είναι «προδοσία απέναντι στο αίμα των Αλγερινών μαρτύρων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του Γάλλου αποικιοκράτη», σημείωσε. Ο εκπρόσωπος, που δεν κατονομάστηκε, είπε ότι «41 Δυτικοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων 7 Αμερικανοί, αλλά και Γάλλοι, Βρετανοί και Ιάπωνες» κρατούνται όμηροι. Οι πέντε από αυτούς βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο ενώ οι υπόλοιποι 35 κρατούνται στα καταλύματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα δύο μαυριτανικά ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος ανήκει σε μια οργάνωση που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, τον επονομαζόμενο «Μονόφθαλμο». Ο Μπελμοχτάρ ήταν εδώ και πολλά χρόνια ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi).

Η οργάνωσή του φέρεται να οργάνωσε την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο κοίτασμα φυσικού αερίου που εκμεταλλεύεται η αλγερινή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach σε συνεργασία με τη βρετανική BP και τη νορβηγική Statoil στο Τιγκαντουρίν.