Αιφνισιαστική έρευνα πραγματοποίησε η ιταλική οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος «Λέγκα του Βορρά» στο Μιλάνο και στο Τορίνο.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα αφορά υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την παραγωγή και τις ποσοστώσεις γάλακτος.

Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι υπήρξαν επιχειρηματίες του γεωργικού τομέα που προσπάθησαν να διαφθείρουν ανώτερους υπαλλήλους υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να καθυστερήσουν πληρωμές οι οποίες σχετίζονταν με ποσοστώσεις γάλακτος που είχαν λάβει στο παρελθόν.

Κατά την διάρκεια της έρευνας στα γραφεία της Λέγκας, στην οδό Μπελέριο στο Μιλάνο ήταν παρόντες ο νυν γραμματέας του κόμματος, Ρομπέρτο Μαρόνι και ο προκάτοχός του Ουμπέρτο Μπόσι, σύμφωνα με τη La Reppublica.

«Η Λέγκα δεν ευθύνεται για απολύτως τίποτε. Η έρευνα αφορά μια ιδιωτική εταιρία (...) στα γραφεία μας δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό έγγραφο», δήλωσε ο Μαρόνι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο σε κάποια από τα γραφεία, βουλευτές της Λέγκας ζήτησαν από τους άνδρες της Guardia di Finanza να μην προχωρήσουν σε έρευνες, επικαλούμενοι την κοινοβουλευτική ασυλία.

Η ιταλική οικονομική αστυνομία πάντως προχώρησε στην κατάσχεση φακέλων, εγγράφων, ηλεκτρονικών αρχείων και cd.