Σε συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι στρατοί της Ινδίας και του Πακιστάν για την «αποκλιμάκωση» των στρατιωτικών εντάσεων στο Κασμίρ, έπειτα από μία σειρά φονικών ενόπλων αντιπαραθέσεων στη διαφιλονικούμενη περιοχή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

«Μία συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο γενικών διοικητών των στρατιωτικών επιχειρήσεων για αποκλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», της ντε φάκτο μεθοριακής γραμμής ανάμεσα στα δύο μέρη της διαφιλονικούμενης εδαφικής περιοχής, ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Τζαγκντίπ Νταχίγια.

Οι δύο γενικοί διοικητές, ο στρατηγός Βίνοντ Μπαθία για την Ινδία και ο στρατηγός Άσφχακ Ναντίμ για το Πακιστάν είχαν δεκάλεπτη συνομιλία.

«Ο πακιστανός γενικός διοικητής δήλωσε πως έχουν δοθεί αυστηρές εντολές να μην παραβιάζεται η εκεχειρία» από την πακιστανική πλευρά, ενημέρωσε ο Νταχίγια, σημειώνοντας πως και τα ινδικά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων δεν πρόκειται να παραβιάσουν την κατάπαυση του πυρός.

«Εμείς πάντοτε τηρούσαμε την εκεχειρία και απλώς απαντήσαμε», σημείωσε ο ίδιος.

Η ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών πυρηνικών δυνάμεων γνώρισε νέα έξαρση χθες, όταν ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας άνδρας του έχασε τη ζωή του από «απρόκλητα πυρά» του ινδικού στρατού στη Γραμμή Ελέγχου. Πρόκειται για τον πέμπτο νεκρό από τις 6 Ιανουαρίου.