Την εμφάνιση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ζήτησε την Τετάρτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης,  Ενρίκε Καπρίλες. Σημειώνεται ότι ο Τσάβες δεν έχει εμφανιστεί  δημοσίως τις τελευταίες 5 εβδομάδες, μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση όγκου.  
Πάντως, η  υπογραφή του Τσάβες εντοπίστηκε, την Τετάρτη, στην επίσημη εφημερίδα της  κυβέρνησης, ορίζοντας τον νέο υπουργό Εξωτερικών.    

«Εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να υπογράφει διατάγματα, τον καλώ να  εμφανιστεί δημοσίως και να μιλήσει στο λαό της Βενεζουέλας», είπε σε δηλώσεις του ο Καπρίλες. «Θα πρέπει να μας εξηγήσει τι συμβαίνει στην κυβέρνηση, γιατί πλέον στη χώρα επικρατεί η κακοδιοίκηση».
   
Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η υγεία του Τσάβες,  ο οποίος είναι 58 ετών, έχει παρουσιάσει  σταθερή βελτίωση παρά την εύθραυστη κατάστασή του.   

Μεγάλος, πάντως,  είναι ο αριθμός των πολιτών που πιστεύει ότι ο Τσάβες βρίσκεται στο  τελικό στάδιο της ζωής του και δεν θα καταφέρει να αναρρώσει πλήρως προκειμένου  να αναλάβει καθήκοντα προέδρου.    

Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Τσάβες, προβλέπεται να διεξαχθούν νέες  εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα ο Καπρίλες θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα.  Κύριος αντίπαλός του θα είναι ο διάδοχος του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.