Πέθανε στις 18:29 ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, 71 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ. Ο 71χρονος Μπιράντ, ο οποίος έπασχε από καρκίνο, υπεβλήθη χθες σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.


Μάλιστα, ο γνωστός δημοσιογράφος στο τελευταίο του άρθρο στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News πραγματεύτηκε τη Χάλκη.  «Η κυβέρνηση [σ.σ. του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] έχει κάνει τρομερά βήματα σε σχέση με τις μειονότητες», ανέφερε.

«Δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για σαράντα χρόνια τελείωσαν, ακίνητα επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο», έγραψε στο κείμενο που είναι αφιερωμένο στις εξελίξεις στο κουρδικό και στις εξελίξεις που αφορούν τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

«Αυτό το τελευταίο θέμα [σ.σ. της επιστροφής στην Θεολογικής Σχολής της Χάλκης 190 εκταρίων δάσους που της ανήκαν] επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα βλέπει τώρα με εντελώς διαφορετική ματιά τα θέματα των μειονοτήτων», εκτίμησε.    

«Αλλά» --επισήμανε-- «παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Η κυβέρνηση του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ξεπέρασε τόσο μεγάλες δυσκολίες, δεν μπόρεσε ακόμα να ανοίξει τη Σχολή», επισήμανε.

«Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο το θέμα της αμοιβαιότητας», σχολιάζει. «Όταν κάνουμε κάτι περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα ανταποδώσει τα ίσα. Όμως το θέμα της θεολογικής Σχολής αφορά μόνο την Τουρκία», καταλήγει.    

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1964 στην εφημερίδα «Millyet» και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στην Τουρκία.  Ήταν επίσης  παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου Kanal D και επικεφαλής ενημέρωσης του ομίλου Dogan, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta.