Νέοι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να περιορίσει την επιρροή τους. Πλέον θα μπορούν οι οίκοι να μηνυθούν ευκολότερα σε περίπτωση που κριθεί ότι έκαναν λάθος σε εκτίμηση, π.χ. στην αξιολόγηση της πιστολιπτικής ικανότητας του χρέους.   
Οι οίκοι αξιολόγησης δέχθηκαν δριμεία κριτική κατά τη διάρκεια της κρίσης για το γεγονός ότι υποτίμησαν τους κινδύνους που την προκάλεσαν.

Η Κομισιόν που πρότεινε τη σχετική νομοθεσία, αρχικά ήθελε οι κανόνες να υποχρεώνουν τις εταιρείες να αλλάζουν εκ περιτροπής τους οίκους που χρησιμοποιούν για τις αξιολογήσεις, προκειμένου να γίνει ευκολότερο για τους νεοεισερχόμενους να πάρουν μια θέση στην αγορά. Τρεις οίκοι αξιολόγησης- Moody's, Standard & Poor's και Fitch- κατέχουν το 90% της αγορά αξιολόγησης. Ωστόσο αυτή η περιτροπή θα περιοριστεί τελικά σε συγκεκριμένα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. 

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν συντριπτικά υπέρ των αλλαγών χθες (16/1). Ο γερμανός ευρωβουλευτής, Sven Giegold που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ. «Δεν πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα, όλοι θέλαμε περισσότερα και οι χώρες όχι».

Ο επίτροπος Michel Barnier τόνισε ότι ο νέος νόμος θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των οίκων αξιολόγησης. «Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς στην αξιολόγηση του δημόσιου χρέους και να ακολουθούν πιο αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι και θα αυξήσουν την λογοδοσία τους για τυχόν λάθη ή παραλείψεις», είπε σε δήλωσή του.