Μάριο Μόντι και Πιερ Λουίτζι κατά Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
O παραιτηθείς τεχνοκράτης πρωθυπουργός σκοπεύει να συμπαραταχθεί με την Kεντροαριστερά στην εκλογική μάχη εναντίον του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού συνυπέγραψε με τον ηγέτη του PD, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ένα «σύμφωνο μη επίθεσης» και να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας μετεκλογικής συμμαχίας.

Το PD θέλει επίσης να σταματήσει ο Μόντι να επικρίνει τα συνδικάτα και τον αριστερό εταίρο του PD, τον Νίκι Βέντολα.

Οι πληροφορίες για τη συμφωνία Μόντι-Μπερσάνι δημοσιεύονται έπειτα από αρκετές ημέρες έντονων ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό και τον Μπερλουσκόνι.

Ένα πιθανό σημείο τριβής ανάμεσα στον Μόντι και την κεντροαριστερά είναι οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, ένα θέμα ευαίσθητο στη Ρωμαιοκαθολική Ιταλία. Το PD τάσσεται υπέρ των ενώσεων μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, ενώ ο Βέντολα, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος, διεξάγει εκστρατεία υπέρ των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έχει μια συμμαχία με επικεφαλής το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), όμως έχει χάσει περίπου 3 μονάδες τις τελευταίες ημέρες πέφτοντας στο 37%. Η πλευρά του Μπερλουσκόνι έχει μειώσει της 15 μονάδες που υπολειπόταν και βρίσκεται τώρα στο 26-27%, ενώ το στρατόπεδο του Μόντι είναι σταθερά στο 15%.

Οι τάσεις στις δημοσκοπήσεις έχουν ενισχύσει τους φόβους της κεντροαριστεράς ότι μπορεί να μην κερδίσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, γεγονός που θα καταστήσει μια συμμαχία με τον Μόντι τη μοναδική επιλογή για να κυβερνήσει.


Διαψεύδει ο Μόντι

Στο μεταξύ, το γραφείο του Μάριο Μόντι διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας σκοπεύει να συμπαραταχθεί με την κεντροαριστερά στην εκλογική μάχη εναντίον του προκατόχου του, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε δήλωση που εξέδωσε, το γραφείο του Μόντι επιβεβαίωσε μόνο ότι ο τελευταίος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπερσάνι, τον Μπερλουσκόνι και τον κεντρώο ηγέτη Πιερ Φερντινάντο Κασίνι, σχετικά με τον πόλεμο στο Μαλί, τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το διορισμό τοπικών κυβερνητικών εκπροσώπων.