Στρατιωτική επιχείρηση στη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλγερία, όπου κρατούνται όμηροι από ισλαμιστές ενόπλους δεκάδες Αλγερινοί και ξένοι πολίτες, πραγματοποίησε ο αλγερινός στρατός. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί «ένας αριθμός» ομήρων.
Ειδικότερα, ο αλγερινός στρατός επιτέθηκε με ελικόπτερα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. 

Οι πληροφορίες πάντως παραμένουν ιδιαίτερα συγκεχυμένες. Το μαυριτανικό πρακτορείο ΑΝΙ, επικαλούμενο έναν από τους απαγωγείς, μεταδίδει ότι 34 όμηροι και 14 αντάρτες έπεσαν νεκροί σε αεροπορική επιδρομή των αλγερινών δυνάμεων.(Πηγή φωτογραφίας: BBC)


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι απειλούσαν να σκοτώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους εάν πλησιάσει ο στρατός.

 

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί.
 Το διυλιστήριο της BP

Το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 180 όμηροι κατάφεραν να αποδράσουν, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters.

Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ωστόσο, εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας πως οι εναπομείναντες όμηροι είναι δύο Αμερικανοί, τρεις Βέλγοι, ένας Βρετανός και ένας Ιάπωνας.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός της Αλγερίας απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους που κρατούνταν στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ισλαμιστές αντάρτες από το Μάλι επιτέθηκαν και κατέλαβαν το διυλιστήριο φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αλγερία, το οποίο ελέγχεται από την εταιρεία BP αιχμαλωτίζοντας πολλούς εργαζόμενους.

Κύριο αίτημα των ενόπλων είναι ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι και η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφος της αφρικανικής χώρας. 


Διευκρινίσεις ζητά ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την επιχείρηση που διεξάγεται στην Αλγερία για την απελευθέρωση των ομήρων, ανάμεσά τους υπάρχουν και Αμερικανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν από εξτρεμιστές ισλαμιστές, και δήλωσε ότι θα ζητήσει «διευκρινίσεις» από τις αλγερινές αρχές.

«Είμαστε προφανώς ανήσυχοι από τις πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες ανθρώπινων» κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, προσθέτοντας, σε συνέντευξη Τύπου ότι «προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Αλγερίας».


Ολάντ: «Δραματική» η επιχείρηση διάσωσης


Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η απαγωγή στην μονάδα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αλγερία «φαίνεται να επιλύεται κάτω από δραματικές συνθήκες».

«Οι αλγερινές αρχές με ενημερώνουν τακτικά για την κατάσταση, αλλά δεν διαθέτω ακόμη αρκετά στοιχεία για να κάνω μια εκτίμηση», είπε στους επικεφαλής επιχειρήσεων και τους εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που πραγματοποίησαν σύνοδο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.


TAGS