Το όνομα του 44χρονου Αχιλλέα Καλλάκη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, όμως είναι πασίγνωστο στη Βρετανία, αφού πρωταγωνίστησε σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες με ακίνητη περιουσία στη Γηραιά Αλβιώνα.
Βρετανός δικαστής καταδίκασε σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών τον 44χρονο που υποδυόταν τον μεγιστάνα, εξαπατώντας δύο τράπεζες, παίρνοντας δάνεια ύψους 769 εκατομμυρίων στερλινών. Ο δικαστής, βέβαια, σημείωσε ότι και οι τράπεζες φέρουν κάποια ευθύνη επειδή δεν προέβησαν στους κατάλληλους ελέγχους.

Συγκεκριμένα, ο 44χρονος, ο οποίος μάλιστα είναι γνωστός παίκτης πόκερ(!), καταδικάστηκε για την λήψη 740 εκατομμυρίων στερλινών σε δάνεια από την Allied Irish Banks με ψευδείς βεβαιώσεις. Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητα και να χρηματοδοτήσει έναν τρόπο ζωής εκατομμυριούχου.

Παράλληλα, εξασφάλισε άλλα 29 εκατομμύρια στερλίνες από την Bank of Scotland για να μετατρέψει ένα πορθμείο σε σούπεργιοτ, το οποίο ανήκει τώρα στον Lloyds, και πάλι με ψευδείς βεβαιώσεις.

Ο συγκατηγορούμενός του, ο 44χρονος Αλεξάντερ Ουίλιαμς (σχετική φωτό), καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για την δημιουργία πλαστών εγγράφων για να υποστηριχθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί του Καλλάκη στις τράπεζες.

«Οι δύο τράπεζες, η Allied Irish Banks και η Bank of Scotland, ενήργησαν αναμφιβόλως απρόσεκτα και απερίσκεπτα καθώς δεν έκαναν πλήρεις έρευνες προτού καταβάλουν τα χρήματα», δήλωσε ο δικαστής Άντριου Γκόιμερ ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.

«Αν και δεν εξισώνω την θέση των τραπεζών με αυτήν ενός νοικοκυριού ή ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που ξεχνάει να ασφαλίσει το σπίτι ή το αυτοκίνητό του και γίνεται το θύμα μιας διάρρηξης ή κλοπής, φέρουν κάποια ευθύνη γι'αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

Ο δικαστής επισήμανε ότι η Bank of Scotland είχε προειδοποιηθεί από τους δικηγόρους της για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αποδοχή μιας συγκεκριμένης εγγυητικής επιστολής από έναν Ελβετό δικηγόρο που υποστήριζε την αίτηση του Καλλάκη για δάνειο.

«Μας κάνει σχεδόν να πιστέψουμε ότι η ανώτερη διοίκηση επέλεξε να παραβλέψει αυτήν την προειδοποίηση στην βιασύνη της να ολοκληρώσει την συμφωνία με κάθε τίμημα. Ωστόσο είναι αρκετά προφανές ότι και οι δύο κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επικρατούσα τραπεζική κουλτούρα στην οποία όλα γίνονται πολύ γρήγορα και οι έλεγχοι στις αιτήσεις είναι επιφανειακοί και βιαστικοί», κατέληξε.