Σε 1.187 κλήσεις εντός του έτους 2012 ανταποκρίθηκαν οι πυροσβεστικοί σταθμοί της Πάφου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην επαρχία.
Η υπεύθυνη του Γραφείου τύπου και δημοσίων σχέσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή  δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως οι κλήσεις για πυρκαγιές στην Επαρχία Πάφου παρουσιάζουν μείωση -23,69% αφού το 2011 ήταν 1.555 ενώ το 2012 1.187.

Η κ. Κεμιτζή είπε πως η πιο πάνω μείωση οφείλεται στις εκστρατείες διαφώτισης του κοινού, σε θέματα πυρασφάλειας, τις οποίες διοργανώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης συνέχισε, τα περίπολα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σε 24ωρη βάση κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών συνέβαλαν σημαντικά.

Σύμφωνα με την κ. Κεμιτζή η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε 741 περιπτώσεις εντός της Πάφου, σε 2 περιπτώσεις στο Αεροδρόμιο Πάφου, στα Κελοκέδαρα σε 42 περιπτώσεις, στο Δήμο Πέγειας 46 φορές, στον Πύργο Τηλλυρίας 6 φορές, στην Πόλη Χρυσοχούς 293 φορές και στην κοινότητα του Στρουμπιού 57 φορές. Η κ Κεμιτζή  είπε, πως η υπηρεσία της κλήθηκε για την κατάσβεση των πυρκαγιών εντός του έτους 2012 στο σύνολο σε 1.187 περιπτώσεις.

Όσον αφορά τις ανταποκρίσεις σε ειδικές εξυπηρετήσεις εντός του έτους 2012  οι πυροσβεστικοί σταθμοί της επαρχίας Πάφου σύμφωνα και με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου κλήθηκαν σε 434 περιπτώσεις, εκ των οποίων 309 φορές εντός της Πάφου, 38 φορές στον αερολιμένα Πάφου, 2 φορές κλήθηκε να μεταβεί η πυροσβεστική υπηρεσία  στην κοινότητα Κελοκεδάρων, 2 φορές στο Δήμο της Πέγειας, στον Πύργο Τηλλυρίας 1 φορά, και στην κοινότητα του Στρουμπιού σε 3 περιπτώσεις ενώ στο διαμέρισμα  Πόλη Χρυσοχούς  79 φορές.

Η κ. Κεμιτζή πρόσθεσε ακόμη, πως η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχτεί εντός του 2012 και ψευδείς κλήσεις οι οποίες αφορούσαν 30 φορές την πόλη της Πάφου, 2 φορές τον αερολιμένα Πάφου, 3 φορές την κοινότητα Κελοκεδάρων, 1 φορά το Δήμο Πέγειας, σε 9 περιπτώσεις το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς και 3 φορές την κοινότητα Στρουμπί και συγκεκριμένα συνέχισε οι ψευδείς κλήσεις που δέχτηκε εντός του 2012 η υπηρεσία της στο σύνολο τους ανέρχονται σε 48.

Συμπλήρωσε ακόμη πως από τις 1.187 περιπτώσεις που ανταποκρίθηκε η υπηρεσία της για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην επαρχία Πάφου κατά το έτος 2012,  σε 21 περιπτώσεις προκλήθηκε πυρκαγιά για άγνωστη αιτία, σε 6 περιπτώσεις πρόκληση φωτιάς από αναμμένα κάρβουνα, σε 1 περίπτωση από αναμμένο καντήλι, σε 4 περιπτώσεις προκλήθηκε πυρκαγιά από αναμμένο κερί, σε 11 περιπτώσεις από απότσίγαρο, σε 3 περιπτώσεις από αυτοθέρμανση , 1 περίπτωση προκλήθηκε φωτιά από βεγγαλικά , 28 φορές από βραχυκύκλωμα, σε 3 περιπτώσεις από διαρροή καυσίμων, σε 5 περιπτώσεις από διαρροή υγραερίου, σε 15 περιπτώσεις από ελαττωματική καπνοδόχο

Επίσης σε 9 περιπτώσεις η φωτιά προκλήθηκε  από εμπρησμό στην επαρχία, σε 5 περιπτώσεις από εύφλεκτα υγρά πλην πετρελαιοειδών, σε 4 περιπτώσεις από ηλεκτρικές συσκευές, 1 φορά από ηλεκτρική μαγειρική συσκευή, 22 φορές από κακόβουλη πράξη , 387 φορές από καύση σκυβάλλων, 24 φορές από καψαλίσματα, 3 φορές προκλήθηκε πυρκαγιά στη οποία κλήθηκε η πυροσβεστική από κεραυνό, σε 1 περίπτωση από λαμπρατζιά, σε 4 περιπτώσεις από μηχανική παραγωγή θερμότητας, σε 5 περιπτώσεις από πετρελαιοειδή, σε 1 περίπτωση από πυρακτωμένα μέταλλα, σε 1 περίπτωση από πύραυνο πετρελαίου, σε 1 περίπτωση από πύραυνο υγραερίου, σε 605 περιπτώσεις από σκόπιμη καύση, σε 11 περιπτώσεις από σπινθηρισμοί, σε 3 περιπτώσεις από απροσεξία ανηλίκων και τέλος σε 2 περιπτώσεις από υπερθέρμανση μαγειρικού λαδιού.

Πηγή: sigmalive.com