Πενήντα δύο εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η ιαπωνική αεροπορική εταιρία All Nippon Airways (ΑΝΑ), λόγω της καθήλωσης του στόλου της των 17 Boeing 787

«Λαμβάνοντας υπόψη το συμβάν που σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου σε ένα από τα αεροσκάφη μας και την αναστολή της εκμετάλλευσης των αεροσκαφών Boeing 787, επανεξετάσαμε το χρονοδιάγραμμα των πτήσεων», ανακοίνωσε η εταιρία.

Η ΑΝΑ, που ήταν η πρώτη εταιρία η οποία χρησιμοποίησε το Dreamliner στα τέλη του 2011, διευκρίνισε ότι η ακύρωση 44 εσωτερικών πτήσεων (εκ των οποίων 28 το Σάββατο) και 8 διεθνών (δύο το Σάββατο) θα επηρεάσει 7.100 επιβάτες.

Η εταιρία καθήλωσε τα αεροσκάφη αυτά και από την Τετάρτη ακύρωσε τις πτήσεις της μετά την επείγουσα προσγείωση την ίδια ημέρα ενός αεροσκάφους της σε αεροδρόμιο της νότιας Ιαπωνίας λόγω σοβαρού προβλήματος στη μπαταρία ιόντων λιθίου.

Το συμβάν αυτό και ένα αντίστοιχο μια ημέρα νωρίτερα σε ίδιου τύπου αεροσκάφος της Japan Airlines (JAL) οδήγησαν τις αμερικανικές, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές αρχές να ζητήσουν την καθήλωση των Boeing 787 όσο η ασφάλεια του ηλεκτρικού της συστήματος δεν είναι εγγυημένη.

Η ΑΝΑ, που άρχισε να εκμεταλλεύεται εντατικά το Dreamliner, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακυρώσει πτήσεις καθώς δεν διαθέτει αεροσκάφη για να τα αντικαταστήσει. Η εταιρία αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την αναστολή των πτήσεων για τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 του Ιανουαρίου, καθώς δεν θα έχει αποκατασταθεί η βλάβη μέχρι τότε.

Έρευνες διεξάγονται για να αποσαφηνιστεί το πρόβλημα, αλλά ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος δεδομένης της πολυπλοκότητας του ηλεκτρικού συστήματος (το οποίο ανέπτυξε ο γαλλικός όμιλος Thales) και στο οποίο εντάχθηκε μπαταρία (κατασκευασμένη από την ιαπωνική εταιρία GS Yuasa).

Η JAL που διαθέτει 7 Boeing 787 Dreamliner ακύρωσε επίσης διεθνείς πτήσεις της. Μαζί με την ΑΝΑ που έχει 17 όμοια αεροσκάφη διαθέτουν σχεδόν τα μισά από τα 50 αεροσκάφη αυτού του τύπου που εκτελούν πτήσεις παγκοσμίως.